Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021

Στον Κόσμο των Χρωμάτων της Μυρτώς Καπνιστή




ΜΥΡΤΩ ΚΑΠΝΙΣΤΗ
(Εικαστικός)

   Είναι Φοιτήτρια της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ).

   Στις εισαγωγικές εξετάσεις το 2020 έλαβε την 9η θέση. 

    Έργα της βραβεύτηκαν με το Α΄ βραβείο Ζωγραφικής Σύνθεσης στον 11ο Αγώνα Λόγου και Τέχνης 2017 των ΑΡΣΑΚΕΙΩΝ-ΤΟΣΙΤΣΕΙΩΝ  ΣΧΟΛΕΙΩΝ 
με κριτές τον 

Αυτοπροσωπογραφία της Μυρτώς Καπνιστή

Γιάννη Μετζικώφ και τη Βίκυ Χατζηλάκου για το έργο της «Φυγή», με το Α΄ βραβείο Σκίτσου στον 12ο Αγώνα Λόγου και Τέχνης 2018 για το έργο της «Όρια συνόρων» με κριτές το Χρήστο Μποκόρο και το Γιώργο Ταξίδη και με το Α΄ βραβείο Ζωγραφικής Σύνθεσης και με το Α΄ βραβείο Σκίτσου στο 13ο Αγώνα Λόγου και Τέχνης 2019 για τα έργα της «Όνειρο» και «Άτιτλο» με κριτές το Χρήστο Μποκόρο και το Γιώργο Ταξίδη.
***
Οι "dromoi logotexnias" φιλοξενούν κείμενο του ποιητή Σωκράτη Μελισσαράτου για το εικαστικό έργο τής εκλεκτής ζωγράφου Μυρτώς Καπνιστή. Κατά δήλωσή του δεν επέχει θέση Κριτικής, αλλά συνειρμούς και συναισθήματα που πηγάζουν μέσα από την εικαστική δημιουργία της!

Στον Κόσμο των Χρωμάτων της Μυρτώς Καπνιστή

Γράφει ο Σωκράτης Μελισσαράτος

   Υπάρχουν εικαστικά έργα, τα οποία από μια πρώτη ματιά δημιουργούν την εντύπωση ότι κάτι σού κρύβουν κι αυτό το «Κάτι» πρέπει εσύ να ανακαλύψεις! Είναι αυτά τα έργα που μιλάνε στην ψυχή και ενεργοποιούν το νου και τη σκέψη τού παρατηρητή ότι αυτό το «Κάτι» είναι συνυφασμένο με αισθήματα, συναισθήματα και διάφορα συνειρμικά δρώμενα, τα οποία άλλα είναι υπαρκτά και άλλα ιδεατά!

    Βλέποντας ζωγραφικά έργα της Μυρτώς Καπνιστή, μικρή σε ηλικία αλλά μεγάλη σε εμπνεύσεις και ταλέντο, ο φιλότεχνος θεατής διαπιστώνει ότι ένας άλλος κόσμος προβάλλει μπροστά του, που αναπνέει, πεθαίνει και ανασταίνεται από τον εκλεπτυσμένο χρωστήρα της!

  Στις εικαστικές συνθέσεις της δεν υπάρχει διαχωρισμός υπαρκτού και ιδεατού! Οι Πνευματικές της καλλιτεχνι-κές ενοράσεις που αποτυπώνονται επάνω στον καμβά είναι συνυφασμένες–ταυτόσημες με τις Φυσικές και Πνευμα-τικές της ανησυχίες, οι οποίες δημιουρ-γούν στον παρατηρητή την αίσθηση να ερευνήσει στοιχεία πέρα από τα επιφαι-νόμενα!
   Η έκφραση σε φυσικά πρόσωπα αλλά και σε ιδεατές εικαστικές συλλήψεις σε πολλές περιπτώσεις είναι άρρητα συνδεδεμένη με την ψυχική διάθεση τής εικαστικού, 
  
«Όνειρο», Πενάκι-μαρκαδόρος-ακρυλικό χρώμα, 41  x 30 εκ.
Α΄ βραβείο Ζωγραφικής Σύνθεσης στο 13ο Αγώνα Λόγου
και Τέχνης 2019 των ΑΡΣΑΚΕΙΩΝ -ΤΟΣΙΤΣΕΙΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ.

στοιχείο που απεικονίζεται, τόσο στα υπαρκτά, όσο και στα ιδεατά «μοντέλα» που χρησιμοποιεί στο έργο της! Κατ’ αυτόν τον τρόπο εισχωρεί στην ψυχολογία των πραγμάτων που απεικονίζει!

    Πρέπει λοιπόν ως παρατηρητές να συλλάβουμε και να συνδέσουμε τα κομμάτια του πάζλ των χρωμάτων, του φωτός και των ιδεών, να τα κάνουμε σκέψη, λόγο και εικόνα, για να κατανοήσουμε όχι μόνο το αισθητό αλλά και το μη αισθητό, αλλά Υπάρχον.. Όλα αυτά μας πλημμυρίζουν από αισθήματα, συναισθήματα και συνειρμούς που αποπνέουν τα έργα τής εκλεκτής ζωγράφου Μυρτώς Καπνιστή!

   Δεν είναι κατανοητή ούτε αυτονόητη η σύλληψη ήχων, χρωμάτων και πνευματικών διεργασιών που πηγάζουν από την εικαστική δημιουργία της!
Κάποια "πράγματα" είναι ακατανόητα για τον ανθρώπινο Νου! Δεν είναι κατανοητό ή αυτονόητο, όταν ο Νους δημιουργεί ερωτήσεις. Δεν είναι κατανοητό ότι σε μια στιγμή μόνο μπορεί να περιδιαβαίνει η σκέψη του το άπειρο. Εδώ δεν υπάρχουν πια γήινες ταχύτητες και έτη φωτός-αποστάσεις. Είναι ακατανόητο, πιστεύοντας σε κάτι το άυλο και αδιάστατο να ελπίζει ότι κάποια στιγμή αυτό το κάτι θα υλοποιηθεί, θα γίνει πραγματικότητα..  και ζει με την ελπίδα ενός «Γίγνεσθαι» στο μέλλον.

   Ο ανθρώπινος Νους δε Ζει μέσα στα όρια μιας κατ’ αίσθησιν πραγματικότητας και ενός πεπερασμένου φαινομενικά κόσμου μόνο, Ζει και πέραν αυτών, μέσα στο ανορίοτο Πνευματικά άπειρα μικρό και άπειρα μεγάλο δικό του Κόσμο κι αυτό δεν είναι κάτι, το οποίο μπορεί εύκολα να το κατανοήσει.   

  
«Άτιτλο», Πενάκι-Μαρκαδόρος, 41 x 30 εκ. Α΄ βραβείο 
Σκίτσου στο 13ο Αγώνα Λόγου και Τέχνης 2019
                                       ***
Δε δύναται να κατανοήσει λόγω της βιολογικής του σύνθεσης το ότι είναι συλλέκτης και επεξεργαστής Κοσμικών νοητών Στοιχείων -Σημείων.
  Ο Πλάτων τον μη αισθητό Κόσμο τον ονόμασε «Κόσμο των Ιδεών».  

    Τα έργα της Μυρτώς Καπνιστή μιλούν, στοχάζονται και μας ταξιδεύουν νοητά στα υπαρκτά και αόρατα μιας εικαστικής αρμονίας ιδεών, ήχων, χρωμάτων και φωτός…! Έργα γεμάτα όνειρα στα οποία αποτυπώνεται ένα μέρος του δικού της ψυχικού-πνευματικού κόσμου!

   Η τεχνοτροπία της έχει κάτι Ιδιαίτερο, κάτι δικό της, μια χρωστική έκφραση απαλλαγμένη από το φόβο του χρώματος που αναδύεται μέσα από τη νεανική ψυχή της καθαρή και διαυγέστατη! Ο συνδυασμός των χρωμάτων είναι στοιχείο που δείχνει ότι δεν φοβάται το αποτέλεσμα! Εμφανίζεται απαλλαγμένη-ελεύθερη από «σταθερές» και κανόνες που επιβάλλονται από τις διάφορες σχολές τεχνοτροπίας. Οι Μορφές.. ανθρώπινες, σκεπτόμενες, λυπημένες, χαρούμενες κι άλλες προβληματισμένες, βγαλμένες μέσα από την ανήσυχη εικαστική της σκέψη! Έργα με μεγάλη συναισθηματική φόρτιση, κάνουν το θεατή να συνυπάρχει διαλογικά-ψυχικά, τόσο με τις εικόνες της, όσο και με τη δημιουργό τους!

 


     Η Ζωγραφική είναι Ποίηση και  η Ποίηση Ζωγραφική.. και Επικοινωνία! Είναι η γλώσσα των συναισθημάτων του νου-ψυχής! Είναι τα μέσα εκείνα που μας ταξιδεύουν σε άλλους τόπους, σε άλλους καιρούς αλλά και στο συναισθηματικό κόσμο κάθε δημιουργού!


«Όρια συνόρων», Πενάκι-ακρυλικό χρώμα, 41 x 30 εκ.
 Θέμα των 12ων Αγώνων η λέξη «Όρια»
Α΄ βραβείο Σκίτσου στον 12ο Αγώνα Λόγου και Τέχνης 
2018 των ΑΡΣΑΚΕΙΩΝ - ΤΟΣΙΤΣΕΙΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ  

      Το όνειρο , η αταξία, το παράλογο, μέσα από μία απελευθερωμένη Φαντασία συνθέτουν εικόνες αλήστου ειδής! Όλα αυτά δεν διέπονται από κανόνες, γιατί οι ιδέες, ο αυθορμητισμός, το ταλέντο, η έμπνευση, ο εκφραστικός εικαστικός και ποιητικός τρόπος .. είναι κάτι το προσωπικό και η ζωγράφος Μυρτώ Καπνιστή τα έχει σε υπερθετικό βαθμό!

     Ατελείωτες οι σκέψεις και οι συνειρμοί.. από ένα πίνακα ζωγραφικής ή ένα ποίημα. Είναι δύο μορφές Τέχνης που προφέρουν στο θεατή – παρατηρητή το έναυσμα να ψάξει την υφή και ειδή των πραγμάτων, όχι μόνο μέσα από την εμπειρική - αισθησιαρχική του γνώση αλλά και μέσα από την ιδεατή πνευματική του συγκρότηση. Είναι ένας συγκερασμός του υπαρκτού με το ιδεατό, της ύλης με το πνεύμα. Είναι η συναίρεση αυτή που εξυψώνει τον άνθρωπο προς την κλίμακα «του ωραίου, του μεγάλου και τ’ αληθινού»![1]

   Η θέαση ενός πίνακα ζωγραφικής  πολλές φορές μας δημιουργεί διάφορα συναισθήματα αρνητικά ή θετικά, όπως θυμό, απογοήτευση, ευχαρίστηση, ευδαιμονία  κ.α. Πέραν όμως όλων αυτών εκείνο που προέχει είναι οι πνευματικές διεργασίες κατά τις στιγμές της θέασης που μας βάζουν στους δρόμους του διαλογισμού και του προβληματισμού!
«Φυγή», υδατογραφία, 41 x 30 εκ. Θέμα των 11ων Αγώνων 
το έργο του Marc Chagall, «Πάνω από την πόλη». 
Α΄ βραβείο Ζωγραφικής Σύνθεσης στον 11ο Αγώνα Λόγου 
και Τέχνης 2017 των ΑΡΣΑΚΕΙΩΝ-ΤΟΣΙΤΣΕΙΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Αυτό είναι κατά τη γνώμη του γράφοντος η μεγάλη προσφορά της Τέχνης προς τον άνθρωπο! Τα έργα της μικρής Μυρτώς παρέχουν τη δυνατότητα στο θεατή να επικοινωνεί νοερά με τη δημιουργό!

   Η αισθητική τής έκφρασης είναι ένα άλλο βασικό στοιχείο που διέπει τα έργα της και κάνει το θεατή να θέτει ερωτήματα για τη σύλληψη του θέματος, είτε αυτό είναι ορατό-υπαρκτό, είτε αόρατο-ιδεατό, όπως η έκφραση των αλόγων, της μικρής κοπέλας που βλέπει τον κόσμο μέσα από ένα πλέγμα.., η προσωπογραφία του Dostojevskij Fedor Michajlovic, καθώς και πίνακές της με έντονα τα στοιχεία του Σουρεαλισμού!
    Πόσα ερωτήματα χωρίς απάντηση.. πόσα συναισθήματα και συνειρμοί.. που με τη λογική δεν μπορούμε να τα απαντήσουμε
και να τα κατανοήσουμε! 
Προσωπογραφία «Dostojevskij Fedor 
Michajlovic», Ακρυλικό χρώμα, 40 x 60 εκ.

Είναι μια αόρατη κλωστή που λειτουργεί σαν συνδετικός κρίκος στα υπαρκτά και ιδεατά! Ένας Κοσμικός ιστός που σηκώνει όλο το βάθος, το ύψος και το βάρος του Κόσμου, τα βάθη και τα ύψη του Πνεύματος! Είναι Εκείνα τα δυσθεώρητα Ύψη και Βάθη που ο άνθρωπος αδυνατεί να ατενίσει, καθώς κι εκείνα τα άπιαστα συναισθήματα που τον κατακλύζουν, τον βασανίζουν, τον ανασταίνουν και τον κάνουν να δημιουργεί παραστάσεις μιας δικής του πραγματικότητας

Σπουδή με μοντέλο, Ακρυλικό χρώμα, 40x60 εκ. 
Είναι αυτή η αόρατη άυλη κλωστή που ενώνει το φιλότεχνο παρατηρητή με τον Καλλιτέχνη μέσα από ένα αναπόφευκτο διαλογισμό και προβληματισμό!
  
Στον επίλογο του συνοπτικού αυτού σημειώματος.. με μερικούς σημειολογικούς στίχους Ευχόμαστε στην Εκλεκτή εικαστικό Μυρτώ Καπνιστή Καλές Σπουδές και Εξαίρετη εικαστική σταδιοδρομία!


                   ***


Στην Αρχή των Πραγμάτων

«Πάντα ήσουν μέσα στην Αρχή
και πάντα θα ’σαι στο Τέλος μέσα 
των Πραγμάτων!
Μην απέχεις απ’ τα δρώμενα,
μην απέχεις της Ζωής.
Πάντα να βρίσκεσαι στους Ήχους 
και τα Χρώματα μέσα!
Σπύρε τους Σπόρους σου 
στο Κενό ενδιάμεσο
Δέντρα να γίνουν, να καρπίσουν 
κι ανθούς να βγάλουν, να Αναστηθείς..
και το νήμα απ’ την Αρχή να πιάσεις..!» [2]
    


Σπουδή, Ακρυλικό χρώμα, 40 x 60 εκ.

                ***
«Στηρίξου με το ένα πόδι στο Χθες,
με το άλλο στο Σήμερα
και με τη φαντασία σου στο Αύριο.., 
ζωγράφισε την Αιωνιότητα!» [3]


Σωκράτης Μελισσαράτος                                                                                    
...........................................................................................................................................................
Σημ.
*Όλα τα εικαστικά έργα του κειμένου είναι της Μυρτώς Καπνιστή

1. Κωστής Παλαμάς, β΄ στίχος από τον Ολυμπιακό Ύμνο.
2. Σωκράτης Μελισσαράτος, από την Ποιητική Σύνθεση «Στα Κράσπεδα της Αιτωλίας Χώρας», σελ. 11, Β΄ έκδοση Κέντρο Ευρωπαϊκών Εκδόσεων Χάρη Πάτση, Αθήνα 2016.
3ΣωκράτηςΜελισσαράτος, από την Ποιητική Σύνθεση «Στην Ανέμη του Ήλιου», σελ. 37, Εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη, Αθήνα 2017.   

4 σχόλια:

  1. Έργα που αντιπροσωπεύουν τη διάθεση σου.Που εκφράζουν το αίσθημα του περιβάλλοντος κόσμου.
    Συγχαρητήρια Μυρτώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι πράγματι γεγονός ότι "οι ιδέες, ο αυθορμητισμός, το ταλέντο, η έμπνευση, ο εκφραστικός εικαστικός και ποιητικός τρόπος" χαρακτηρίζουν το ζωγραφικό έργο της μαθήτριας μου στο Α' Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού Μυρτώς Καπνιστή. Μαζί με τις εύστοχες παρατηρήσεις σας θα τονίσω την πρωτοτυπία στην Θεματολογία και την ελευθερία στο χρώμα ως κύρια γνωρίσματα του έργου της. Όλα δε αυτά με την αξιομνημόνευτη εργατικότητά της. Και από το σημείο αυτό τής εύχομαι μια σπουδαία εικαστική σταδιοδρομία.
    Δημ. Μπαλτάς, δρ φιλοσοφίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ήθελα να έχω χρόνο να διαβάσω ολόκληρο το κείμενο για να περιγράψω τα ωραία συναισθήματα που μου δημιούργησε ο ποιητής και δοκιμιογράφος Σωκράτης Μελισσαρατος για την υπέροχη εικαστικό μας Μυρτώ Καπνιστή. Αναλύει μέσα από τα έργα της,το χαρακτήρα της,το ταλέντο της,που παρόλο το μικρό της ηλικίας της, έχει καταφέρει να μαγέψει τους θεατές της.Ειμαι περήφανη, αλλά συνάμα και τόσο συγκινημένη, από τα όμορφα λόγια του ποιητή.... Έχει διεισδύσει σε κάθε της έργο χωριστά , αναλύοντας τα χρώματα, τους χαρακτήρες,τις σκέψεις,τα αισθήματα και συναισθήματα που πλημμυρίζουν τα έργα της. Εύχομαι...αν και είμαι σίγουρη...ότι η Μυρτώ μας κάποια μέρα θα μεγαλουργήσει και το όνομα της θα ακούγεται παγκοσμίως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στέλλα Δαραμάρα

    Η Υπέροχη Έμπνευση και η έμφυτη δεξιοτεχνία στις εικαστικές δημιουργίες τής Μυρτώς Καπνιστή και οι σημαντικότατες αριστείες της, προϊδεάζουν τη μελλοντική Εκλεκτή Παρουσία της στο χώρο της Εικαστικής Τέχνης!
    Θερμές Ευχές..!

    ΑπάντησηΔιαγραφή