Krzysztof Zuchora
"Ολυμπιακοί διάλογοι" .
Νέο βιβλίο του γνωστού Πολωνού φιλέλληνα ..
Krzysztof Zuchora
Γράφει: ο Paweł Krupka,
(Ποιητής-Μεταφραστής-Διπλωμάτης)
(Ποιητής-Μεταφραστής-Διπλωμάτης)
Οι «Ολυμπιακοί διάλογοι» ξεκινούν, μάλιστα, από τον Όμηρο. Ο ποιητής-ανθρωπιστής Ζουχόρα παρατηρεί ότι στο έργο του πρώτου Ευρωπαίου λογοτέχνη «οι δρόμοι προς την τελειότητα οδηγούν από τον κόσμο των ανθρώπων στον κόσμο των θεών». Ερμηνεύει την αρχαία ελληνική παιδεία ως πηγή των κυριότερων αξιών της σύγχρονης ηθικής, αισθητικής και κοινωνικής αγωγής. Τονίζει τη σημασία της στενής σχέσης του σώματος και του πνεύματος στην ελληνική παιδεία εκ της οποίας ξεκινά η παγκόσμια δόξα των Ολυμπιακών Αγώνων κι η συμβολική τους διάσταση τόσο στον αρχαίο όσο και στον σημερινό κόσμο. Δίπλα στους αθλητές ο συγγραφέας θέτει τους καλλιτέχνες. Θυμίζει το άγαλμα του Δία, έργο του Φειδία στην Ολυμπία και τις ωδές του Πίνδαρου οι οποίες υπήρξαν έμπνευση του Κουμπερτέν, ιδρυτή του συγχρόνου διεθνούς ολυμπιακού κινήματος.
Θυμίζει επίσης την ηθική διάσταση της ολυμπιακής παιδείας – της καλοκαγαθίας, του σημερινού «φαιρ πλέι», δηλαδή. . .
O Ζουχόρα, καυτός λάτρης του Ολυμπιακού Πνεύματος, δείχνει στον αναγνώστη την ολική παρουσία του αθλητισμού στον βίο των αρχαίων Ελλήνων. Και αποκαλύπτει τα ίχνη του στην κάθε γωνία. Μας θυμίζει ότι οι ονομασίες, σήμερα παρούσες στις περισσότερες ευρωπαϊκές γλώσσες όπως «ακαδημία» ή «λύκειο» υπήρξαν αρχικά ονόματα αθλητικών σταδίων. Και, μάλιστα, δίνει ιδιαίτερη σημασία στην ιδέα της ολυμπιακής εκεχειρίας η οποία έχει υιοθετηθεί από το σύγχρονο ολυμπιακό κίνημα ως εκπαίδευση για την ειρήνη. Αναφέρεται στα πολλά ιστορικά στοιχεία, μέχρι και πρόσφατα, στην ολυμπιακή εκεχειρία η οποία κηρύχθηκε από την ελληνική κυβέρνηση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα το 2004. Τονίζει ότι ο αθλητισμός, αφού αποδεικνύει τη βιολογική ισότητα των ανθρώπων, δημιουργεί την πνευματική αλληλεγγύη των λαών και των πολιτισμών τους. .. . .
Συνολικά, οι «Ολυμπιακοί διάλογοι» είναι ένα όμορφο βιβλίο το οποίο περιέχει σπουδαία διαχρονικά πολιτιστικά ζητήματα, ενώ ταυτόχρονα διαβάζεται εύκολα και ευχάριστα χάρη στα ιδιαίτερα λογο-τεχνικά προσόντα του συγγραφέα. Και ο ελληνοκεντρισμός του έχει παρατηρηθεί αμέσως από τους πρώτους βιβλιοκριτικούς του, τους εκλεκτούς συναδέλφους Πολωνούς καθηγητές, Tadeusz Maszczak (Ταντέους Μάστσακ) και Jerzy Nowocień (Γιέζι Νοβότσεν). Εμένα δεν μου μένει τίποτε άλλο παρά ν’ αναφέρω τη σημείωση του καθ. Μάστσακ: «Θαυμαστής της αρχαίας Ελλάδος, ο Ξίστοφ Ζουχόρα μεταφέρει στην σύγχρονη εποχή το αρχαίο εκπαιδευτικό σύστημα του ολοκληρωμένου ανθρώπου ως ανεξάρτητου όντος στο ηθικό διάστημα». Το νέο βιβλίο του Πολωνού φιλέλληνα αποτελεί ένα άξιο και πειστικό τεκμήριο της παρουσίας της αρχαίας ελληνικής κληρονομιάς στον σύγχρονο ευρωπαϊκό πολιτισμό.
Αθήνα, 22 Μαρτίου 2017
Paweł Krupka,
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου