Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2020

Έκθεση Ζωγραφικής


ΣΟΦΙΑ ΦΟΥΝΤΟΥΛΑΚΗ 

(Εικαστικός) 

«Γεννήθηκε στα Χανιά της Κρήτης και ζει στην Αθήνα. 
Εικαστικός / ζωγράφος, αρθρογράφος, τ. Τραπεζικό στέλεχος. Σύμβουλος σε θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης με ελεύθερη απασχόληση. Σπούδασε ART στο Ελληνικοαμερικανικό Κολέγιο Αθηνών και στο COLLEG VACALO ART & DESIGN.
Σπούδασε επίσης στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ο.Π.Α) «Διοίκηση- Διαχείριση Ασφαλιστικών Οργανισμών», στο Ε.Λ.Κ.Ε.Π.Α οικονομικά-λογιστικά. 
Έχει παρακολουθήσει Ιστορία Τέχνης με τον καθηγητή κ. Παντελή Τσάβαλο. Είναι Διευθύντρια στη Διεύθυνση Εικαστικών, του Ομίλου για την UNESCO ΠΕΙΡΑΙΩΣ και ΝΗΣΩΝ. Είναι μέλος του ομίλου για την UNESCO ΠΕΙΡΑΙΩΣ και ΝΗΣΩΝ, του Ομίλου για την UNESCO ΤΕΧΝΩΝ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ, την ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (GREEK ART UNION), ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟΥ ΦΟΡΟΥΜ, της ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ, και αρκετών άλλων Πολιτιστικών Συλλόγων.

Έχει οργανώσει με επιτυχία δύο ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πλήθος ομαδικών εκθέσεων σημαντικών ομίλων, όπως ο όμιλος για την UNESCO ΠΕΙΡΑΙΩΣ και ΝΗΣΩΝ, Όμιλος για την UNESCO ΤΕΧΝΩΝ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ κ.α.

Έχει πάρει τιμητικούς επαίνους από την UNESCO Πειραιώς και Νήσων, UNESCO ΤΕΧΝΩΝ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ κ.λ.π. Έργα της βρίσκονται σε Δημόσιους φορείς, ιδρύματα, ιδιωτικές συλλογές εσωτερικού και εξωτερικού. Εκπόνησε και Δημοσίευσε πλήθος άρθρων, εργασιών και μελετών στο Δελτίο Εργατικής Νομοθεσίας (Δ.Ε.Ν), σε έγκριτα έντυπα περιοδικά, εφημερίδες, για τον ευαίσθητο τομέα της Κοινωνικής Ασφάλισης, ενώ κωδικοποίησε το Νομοθετικό Πλαίσιο Επενδύσεων Κεφαλαίων Δημοσίων Οργανισμών και Ασφαλιστικών Φορέων. Δημοσίευσε  επίσης άρθρα για θέματα Κοινωνικής υφής – Εργασιακών Συνθηκών, για την Τέχνη κ.λ.π στο Δελτίο Εργατικής Νομοθεσίας (Δ.Ε.Ν), σε έγκριτα έντυπα, περιοδικά και εφημερίδες.»

*

Οι dromoi logotexnias, παραθέτουν κείμενο του ποιητή Σωκράτη Μελισσαράτου για το εικαστικό έργο της κ. Σοφίας Φουντουλάκη. 
*
                                                   
Γράφει ο Σωκράτης Μελισσαράτος 


Στα όρια της υπέρβασης του γήινου 
και μικρού, 
προς την Τελειότητα του θείου 
και Συμπαντικού! 

Η επίσκεψή μου στην Έκθεση Ζωγραφικής της εικαστικού Σοφίας Φουντουλάκη, η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ (6 – 10 Δεκ 2019), έγινε αφετηρία συνειρμών, συναισθημάτων και σκέψης από το σύνολο του έργου της! 

Η σύλληψη, η ευαισθησία, και η λεπτότητα της Κοσμικής εικαστικής έκφρασης και σκέψης είναι αποτυπωμένα πάνω στον καμβά τής ζωγραφικής της! 

Ο άνθρωπος νιώθει την ανάγκη να εκφραστεί και να βγάλει μέσα απ’ το Νου - Ψυχή του, ό,τι τον κάνει να θέτει ερωτήματα, ό,τι τον κάνει να αμφιβάλλει, μα και να αποδέχεται σκέψεις, πράξεις, και εκφράσεις, είτε αυτά είναι αποδεδειγμένα, είτε της Φαντασίας και του Ονείρου πετάγματα. 

Ο χρωστήρας της Σοφίας Φουντουλάκη μας δίνει την αίσθηση, ότι κάτι μας συνδέει με το Συμπαντικό Κόσμο! Μας κάνει να νιώθουμε το Νου-Ψυχή μας ως ένα μικρό Σύμπαν που με το αστρόπλοιο της φαντασίας μάς ταξιδεύει μέσα στο δικό του Άπειρο, πάνω σε δρόμους και τόπους αλλόκοσμους, σε πολιτείες ουτοπικές, Κοσμικές που δεν γνωρίσαμε, δεν ζήσαμε ποτέ κι όμως μας φαίνονται τόσο γνώριμα! 
Τα ανθρώπινα μάτια του Νου-Ψυχής πάντα θα ατενίζουν και θα ερευνούν τους ουρανούς, τ’ αστέρια και η σκέψη πάντα θα οραματίζεται πράγματα απροσδιό-ριστα, που με τη λογική δεν μπορεί να τα εξηγήσει..! 

Το εικαστικό έργο της Σοφίας Φουντουλάκη, μας κάνει να αναρωτιόμαστε «από πού ερχόμαστε, τι Είμαστε, πού πάμε»(1).. όταν η εικονοπλασία της μας ξεναγεί σε κείνα τα χρώματα τα εσπερινά, τα δυσανάγνωστα και δυσερμήνευτα που ολόκληρη ζωή χρωματίζουν ζωές.. την αγάπη, τον πόνο, τη λύπη, τη χαρά, τις αυγές και τα δειλινά, το θάνατο και τα ’πνίγουν μέσα σε αναπάντητα ερωτήματα! 

Ποια η απάντηση για όλα όσα διαδραματίζονται γύρω μας, δίπλα μας, μπροστά μας, μέσα και έξω από το Νου-Ψυχή μας! 
Ποιοι οι δρόμοι και οι ατραποί στου Νου μας τα βάθη.! Για όλα αυτά τα αναπάντητα ερωτήματα ο άνθρωπος πάντα θα αναζητά την Ουσία των πραγμάτων και θα ονειρεύεται… 

Κάτω απ’ των άστρων τη λάμψη 

σε κάποιο ακρογιάλι των Κόσμων 

κάθισε ο νους να λογιστεί 

αυτά που τα μάτια δε βλέπουν. 

Έπιασε μια απ’ τις κλωστές 

που ενώνουνε τον Κόσμο 

κι ήταν φωτιά, ήταν βροντή, 

κυκλώνας , καταιγίδα, 

κλάμα νεογέννητου μωρού 

ο θάνατος του γέρου.. 

ήταν η Γέννα της Ζωής, 
ο θάνατος κι η Ανάστασή της! (2)

Η Σοφία Φουντουλάκη με τη θεματολογία του έργου της μας προκαλεί να σκεφτούμε με μια άλλη Συνειδητότητα, Κοσμική.. και να μετρήσουμε τα βάθη τού Νου-Ψυχής μας, να σκεφτούμε ότι μπορεί να είναι ρηχά, βαθιά, απύθμενα κι ότι εκεί να γεννιούνται, να ζουν και να πεθαίνουν Κόσμοι υπαρκτοί, ανύπαρκτοι, ιδεατοί, Κόσμοι παρελθόντες και μελλοντικοί! Άπειροι Κόσμοι μέσα στου Νου μας τον Άπειρο Χώρο και Χρόνο! Να σκεφτούμε το πέραν του Εδώ.., να ψηλαφίσουμε το πέραν του Εκεί και να φανταστούμε το πριν και το μετά του Τώρα! Ίσως τότε καταφέρουμε να φτάσουμε σε κείνες τις αρχέγονες θάλασσες της έκρηξης κι αφουγκραστούμε τους ψίθυρους του Κόσμου.. 

Τόσες κραυγές.. κι όμως ανήκουστες. 

Τόση Ησυχία που πονάει! 

Τ’ Άπειρο κλεισμένο στη ματιά.. 

κι ο Κόσμος ένα Όνειρο… 

ως κόρη οφθαλμού χαμογελάει..! (3)

Μέσα από μια ανορίοτη Συμπαντική Σκέψη και Ηθική, θα έλθει η στιγμή που η ανθρώπινη διάνοια θα νογάται στις θάλασσες του Υπαρκτού και θα δημιουργεί στο ανέσπερο Φως του Ιδεατού.! 

Η τεχνική και η σκέψη της Σοφίας Φουντουλάκη αγγίζει τα όρια της υπέρβασης του γήινου και μικρού, προς την Τελειότητα του Θείου και Συμπαντικού! 

Αθήνα, 9 Δεκ. 2019 
Σωκράτης Μελισσαράτος

......................................................................................................
1. Paul Gauguin, Γάλλος Ζωγράφος 1848 – 1903. Είναι τίτλος ενός από τους γνωστότερους ζωγραφικούς πίνακές του. (Λάδι σε καναβάτσο, 139,1 χ 374,6 cm. Μουσείο Καλών Τεχνών Βοστώνης, Η.Π.Α)

2 &3. Σ. Μελισσαράτος, «Στο Υφαντό του Σύμπαντος Κόσμου» .


4.    Ο παρών πίνακας είναι έργο της Σοφίας Φουντουλάκη.
        

1 σχόλιο :

  1. Αξιότιμε κ.Μελισσαράτο,
    Σας ευχαριστώ θερμά για την μεγάλη τιμή για μένα,να προβείτε σε αυτή την εξαίρετη ανάρτηση για το εικαστικό μου έργο!
    Σας είμαι ευγνώμων!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή