Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021
Κάποιες σκέψεις για τη "Στροφή" του Γιώργου Σεφέρη
Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021
Για ποιά γαλάζια πατρίδα μιλάτε κε Ερντογάν;
(Καθηγητής Πανεπιστημίου)
Η πρόσφατη δημοσίευση του χάρτη της γαλάζιας πατρίδας στον τουρκικό τύπο δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία, αφού ο Ερντογάν συνηθίζει να προειδοποιεί για την ατζέντα που ακολουθεί στις γεωπολιτικές του σχέσεις και, ως συνήθως, εμείς πάλι αιφνιδιασθήκαμε και επανενεργοποιήσαμε τη διπλωματία μας με φρούδες ελπίδες, ότι δηλαδή θα πειθαναγκάσουμε τη Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία να αναπροσανατολίσουν την πολιτική τους που από χρόνια έχουν παγιώσει με την Τουρκία. Αποτελεί απόδειξη μείζονος αφέλειας και η φευγαλέα ακόμα σκέψη, ότι μπορεί να έχει περιθώριο επιτυχίας ένα τέτοιο διάβημα. Για τον απλούστατο λόγο ότι οι σχέσεις των κρατών βασίζονται κυρίως επί του συμφέροντος και όχι επί των αφηρημένων ιδεών, της ειρήνης, του διεθνούς δικαίου και της εθνικής αξιοπρέπειας, τις οποίες εμείς βέβαια προωθούμε και στις οποίες υποτίθεται ότι εδράζεται ο δυτικός πολιτισμός.
Ο χάρτης όμως της γαλάζιας πατρίδας απέδειξε περίτρανα: α. Τη χιτλερικής επινόησης αντίληψη του κου Ερντογάν περί Lebensraum (=ζωτικού χώρου). β. Την κονιορτοποίηση του ιδεολογήματος των εξωτερικών ευρωπαϊκών συνόρων. Πραγματικά ούτε ένας Ευρωπαίος δεν διαμαρτυρήθηκε για την κατάφωρη παραβίαση των ευρωπαϊκών συνόρων που συνιστά ο τουρκικός αυτός χάρτης, τον οποίον, δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία, ότι η Τουρκία όσον ούπω θα εφαρμόσει. Και ο λόγος είναι απλός· κανείς Ευρωπαίος δεν πιστεύει στη θεωρία των ευρωπαϊκών εξωτερικών συνόρων. Όπως τα ολλανδικά θαλάσσια ύδατα είναι για τους Ολλανδούς αποκλειστικά ολλανδικά, τα γερμανικά αποκλειστικά γερμανικά και σε περίπτωση παραβίασής τους θα αντιμετώπιζαν τον εισβολέα μόνοι τους, έτσι και τα ελληνικά οι Ευρωπαίοι τα αισθάνονται ως ελληνικά και επομένως η ευθύνη της υπεράσπισής τους βαραίνει αποκλειστικά την Ελλάδα, στην κυριαρχία της οποίας ανήκουν. Αν πραγματικά ίσχυε η θεωρία των εξωτερικών ευρωπαϊκών συνόρων, έπρεπε η Ευρωπαϊκή Ένωση να καταγγείλει την Τουρκία για επεκτατική πολιτική σε βάρος της. Αντίθετα, μεγάλες χώρες μέλη της ΕΕ βλέπουν το γεγονός ως ευκαιρία πώλησης νέων αμυντικών συστημάτων και πηγή νέου πλουτισμού. Είναι αφελές τουλάχιστον να βαυκαλίζεται κανείς με την ιδέα ότι οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία κ.ά.) θα αναστείλουν καθοριστικά τις αμυντικές τους συναλλαγές με την Τουρκία για χάρη της Ελλάδας. Η απάντηση της Γερμανίας επί του θέματος είναι χαρακτηριστική. Επομένως, ούτε η ΕΕ, οι ΗΠΑ και πολλώ μάλλον το ΝΑΤΟ μπορούν να λειτουργήσουν ως ανασχετικός παράγοντας στον νεοοθωμανικό ιμπεριαλισμό.
Ωστόσο, τουλάχιστον οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν πολύ καλά, σε αντίθεση με τον κο Ερντογάν, που σκοπίμως αποσιωπά ή πραγματικά αγνοεί, ότι η θάλασσα αυτή με τα νησιά που περιλαμβάνει, καθώς και η απέναντι ιωνική ακτή αποτελούν πραγματικά τη βάση του ευρωπαϊκού πνεύματος. Εδώ γεννήθηκε η επική ποίηση, εδώ εμφανίσθηκε η λυρική ποίηση, εδώ θεμελιώθηκε η φυσική φιλοσοφία, που έθεσε τις βάσεις της επιστημονικής σκέψεως. Εδώ ανδρώθηκαν οι πρώτοι ποιητές και διανοούμενοι της Ευρώπης, ο Όμηρος, ο Αλκαίος, ο Αρίωνας, ο Πυθαγόρας, ο Ηρόδοτος, ο Ιπποκράτης και πολλοί άλλοι που άνοιξαν νέους δρόμους στην ανθρώπινη σκέψη. Και επειδή ο νεοοθωμανικός ιμπεριαλισμός εποφθαλμιά ολόκληρη την Ελλάδα με τους Ευρωπαίους να παρακολουθούν με ένοχη σιωπή τις εξελίξεις, οφείλουμε να τους θυμίσουμε τα εξής:
Εδώ λειτούργησαν τα δύο αρχαιότερα Πανεπιστήμια του κόσμου, η Ακαδημία του Πλάτωνα και το Λύκειο του Αριστοτέλη, εδώ καλλιεργήθηκε η σοφιστική διανόηση, η καθιέρωση των ηθικών αξιών από τον Σωκράτη, η ανάλυση των διεθνών σχέσεων από τον Θουκυδίδη, η διεκτραγώδηση των ανθρωπίνων παθών από τους τραγικούς, η δημοκρατία από τον Κλεισθένη, η πατριωτική ιδεολογία από τον Περικλή, η δύναμη του λόγου από τους ρήτορες. Επιτρέπεται εδώ να θυμίσω την Πανελλήνια Ιδέα του Ισοκράτη, ο οποίος καλούσε σε ένωση όλους τους Έλληνες κατά της εξ Ανατολών απειλής. Η ίδια πατριωτική πρόσκληση ισχύει και σήμερα σε όλους τους Έλληνες, ανεξαρτήτως τόπου διαμονής (Ελλάδα, Κύπρο, εξωτερικό). Από εδώ επίσης, εμφορούμενος από το πνεύμα αυτό, ο Αλέξανδρος μετέφερε τη δάδα του πολιτισμού στα βάθη της Ανατολής. Εδώ επίσης η Ρώμη υπό την επίδραση του ελληνικού πολιτισμού μεταμορφώθηκε σε δύναμη που εκπολίτισε ολόκληρη την Ευρώπη. Οφείλουν οι Ευρωπαίοι να γνωρίζουν αυτό που ο μεγάλος φιλόλογος και διανοητής του 20ού αιώνα, Bruno Snell, στο περίφημο βιβλίο του Die Entdeckung des Geistes (=Η Ανακάλυψη του Πνεύματος) διακηρύσσει:
Το ευρωπαϊκό πνεύμα αρχίζει με τους Έλληνες. Αυτοί ανακάλυψαν το πνεύμα. Αλλά, όταν λέμε οι Έλληνες ανακάλυψαν το πνεύμα, δεν είναι το ίδιο σαν να λέμε ο Κολόμβος ανακάλυψε την Αμερική. Για τον απλούστατο λόγο ότι η Αμερική προϋπήρχε του Κολόμβου, ενώ το πνεύμα δεν προϋπήρξε των Ελλήνων.
Επομένως, κε Ερντογάν, για ποιά γαλάζια πατρίδα μιλάτε; Τι έχετε να αντιτάξετε εσείς απέναντι στα επιτεύγματα αυτής της πατρίδας; Αυτή η γαλάζια πατρίδα είναι ελληνική, αλλά ταυτόχρονα ανήκει στην παγκόσμια σκέψη, ανήκει στον παγκόσμιο πολιτισμό, που βασίζεται στις ιδέες της ειρηνικής συνύπαρξης, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, της δημοκρατίας, ιδέες που εσείς ούτε δημιουργήσατε ως λαός ούτε και αποδεχθήκατε, αλλά αντίθετα διαπρέψατε σε σφαγές και ωμότητες, τις οποίες μπορεί να διαπιστώσει κανείς διαβάζοντας το βιβλίο του αμερικανού πρεσβευτή, George Horton, The Blight of Asia (=Η Μάστιγα της Ασίας). Λάθος μας μπορεί να χαρακτηρισθεί το γεγονός ότι εμείς δυστυχώς ξεχάσαμε πολύ γρήγορα τις χαμένες πατρίδες, τις οποίες έπρεπε με πρόταση του Υπουργείου Πολιτισμού να διατηρήσουμε στη μνήμη με την ίδρυση ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων και Σχολών υπό την αιγίδα της ΕΕ.
Η πομπώδης φρασεολογία σας συνιστά ύβριν χιτλερικού τύπου και να είσθε βέβαιος ότι την ύβρη αυτή θα ακολουθήσει η Νέμεσις, όπως ακριβώς συνέβη και σε όλους τους εξ Ανατολών εισβολείς.
Βασίλειος Λ. Κωνσταντινόπουλος
Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021
Στων Μαρτύρων τη Γη
Ταπεινό δαφνοστέφανο για την 200η Επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας του Έθνους μας.
Στη Μνήμη των Ηρώων που θυσιάστηκαν κατά την Έξοδο των Πολιορκημένων Μεσολογγιτών στη διάρκεια της Επανάστασης του 1821.
Η Έξοδος του Μεσολογγίου (Απρίλιος 1826)
Η Θυσία του Χρήστου Καψάλη, πίνακας του Θεόδωρου Βρυζάκη.
Στων Μαρτύρων τη Γη
Το βλέμμα χαμηλά κρατάτε
***
Όπου κι αν στρέψω το βλέμμα, σκίρτημα ονείρου μακρινό σηκώνει θάλασσες από Μνήμες! Πνεύμα αγώνα μετέωρο Φωτεινό πυρπόλησε τις ψυχές του Μεσολογγίου!
Ο άνεμος ταξίδευεΣε τούτη τη Γη ρίζωσε η Ελευθερία
Ελευθερία! Θεόσταλτος έρωτας
Έξοδος.!
Όλα σκοτεινά, θλιμμένα, ματωμένα..!
Σωκράτης Μελισσαράτος,
…………………………………………………....................................................................................
Σημ.
* Διονύσιος Σολωμός, «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» - Σχεδίασμα Α.
** Σωκράτης Μελισσαράτος, «Στα Κράσπεδα της Αιτωλίας Χώρας», Έκδοση Β΄, σελ. 37-41, Κέντρο Ευρωπαϊκών Εκδόσεων Χάρη Πάτση, Αθήνα 2016.
*** Γιώργος Πετρόπουλος, Ανθολόγιον Ελευθερίας, Ποιήματα για το ένδοξο 1821, σελ. 117-121, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ, Α΄ ΕΚΔΟΣΗ 2020
Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021
Στον Κόσμο των Χρωμάτων της Μυρτώς Καπνιστή
μην απέχεις της Ζωής.
Σάββατο 6 Μαρτίου 2021
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Ζωγραφικά έργα με ακρυλικό χρώμα που απεικονίζουν άλογα–αθλητές από τον Ελληνικό Ιππικό Όμιλο, 40 χ 50 εκ.
Πολύ θα ήθελα το μέλλον μου να είναι στην Ελλάδα. Φοβάμαι όμως ότι κάποια στιγμή θα χρειαστεί να φύγω για να μπορέσω να εξελιχθώ καλλιτεχνικά, με την ελπίδα πάντα ότι θα μου δοθεί η ευκαιρία μιας σταθερής δουλειάς για να επιστρέψω και να προσφέρω στην Ελλάδα.
Εδώ γιατί δεν μπορείς να εξελιχθείς;
Ο μέσος Έλληνας έχει τόσα καθημερινά προβλήματα που δεν νομίζω ότι μπορεί να ενδιαφερθεί για την τέχνη. Ίσως σε μια άλλη χώρα που τα πράγματα είναι πιο ομαλά, πιο φιλικά για τον πολίτη, να τού δίνεται η δυνατότητα να αναζητήσει κάτι διαφορετικό. Επιπλέον, για να ενδιαφερθείς για την τέχνη πρέπει να έχεις κάποια εκπαίδευση που δυστυχώς ο μέσος Έλληνας δεν έχει. Εγώ στράφηκα προς την τέχνη, επειδή η οικογένεια μου με βοήθησε να εκπαιδευθώ πάνω σε αυτό το αντικείμενο, με το οποίο είχα ανάγκη να εκφραστώ. Νομίζω ότι η επαφή πρέπει να ξεκινήσει από πολύ μικρή ηλικία ως μέσο έκφρασης συναισθημάτων και σκέψης.
Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2021
΄Ο Ιμπρεσιονιστικός Κόσμος της Σταματίας Καππέ
***
Οι "dromoi logotexnias" φιλοξενούν κείμενο του ποιητή Σωκράτη Μελισσαράτου για την εκλεκτή Εικαστικό και Συγγραφέα Σταματία Καππέ. Κατά δήλωσή του δεν επέχει θέση Κριτικής της Τέχνης, αλλά συνειρμούς και συναισθήματα που πηγάζουν μέσα από την εικαστική Δημιουργία της!
ΓΡΑΦΕΙ
Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΡΑΤΟΣ (Ποιητής)
………………………………………………………...............................................................
Σημ.
Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2021
Σταματώντας στα δάση ένα χιονισμένο βράδυ
ROBERT LEE FROST
(1874 - 1963)
"O Robert Lee Frost, (Ρόμπερτ Φροστ) γεννήθηκε στην Καλιφόρνια, αλλά τόσο αυτός όσο και η ποίησή του συνδέθηκε με την Νέα Αγγλία. εργάστηκε σαν εργάτης υφαντουργείων, σαν δάσκαλος, μικροπωλητής, δημοσιογράφος, σπουδάζοντας ταυτόχρονα όπως στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ χωρίς να περατώσει σπουδές και να λάβει πτυχίο. [...] Στην πόλη του Χαμσάϊρ εξέδωσε την πρώτη ποιητική συλλογή του "Η θέληση ενός παιδιού" (1913) και ακόλουθα μια δεύτερη "Βορειότερα της Βοστώνης"(1914). Στο βιομηχανικό Νιου Χαμσάϊρ, τη "Γρανιτένια πολιτεία". [...]
Ο Φροστ, μέσα στην αμερικανική ποίηση είναι κωδικοποιημένος σαν ποιητής των χωραφιών, των λιβαδιών, και της φάρμας. [...] Σήμερα ο Φροστ είναι τοποθετημένος με την ομόφωνη γνώμη της κριτικής της χώρα του στην κορυφή της πυραμίδας που λέγεται αμερικανική ποίηση και το έργο του μεταφρασμένο, είναι παγκόσμια γνωστό. Τιμήθηκε με το βραβείο Πούλιτζερ και με πολλές άλλες διακρίσεις."
Οι dromoi Logotexnias, φιλοξενούν ένα ποίημα του Αμερικανού ποιητή με τίτλο:
Σταματώντας στα δάση ένα χιονισμένο βράδυ
Τα δάση αυτά ποιος να τα ορίζει!
Το σπίτι του θα το 'χει στο χωριό.
Δε θα με δει να στέκω εδώ,
Τα δέντρα να κοιτάζω, ενώ χιονίζει.
Τ' άλογό μου θα το βρίσκει τρέλλα
σ' αυτή να σταματάω την ερημιά.
Παγωμένη λίμνη, γύρω έλατα
και κατάμαυρη νυχτιά.
Τα κουδούνια του ανήσυχα τινάζει
ρωτάει αν έχασα το δρόμο, λες.
Κι΄ ακούγεται ύστερα μόνο τ΄ αγιάζι
και του χιονιού οι νυφούλες απαλές.
Το δάσος είν΄ ωραίο, μαύρο, βαθύ
μα εγώ πολλά έχω ακόμα υποσχεθεί
κι έχω μίλια πολλά να κάνω
πριν πεθάνω - μίλια πολλά να κάνω.
Robert Lee Frost (Ρόμπερτ Φροστ)
............................................................................................................
Από την Παγκόσμια Ποιητική Ανθολογία, Τομ. Γ΄, σελ. 1186, Ρίτας Μπούμη - Νίκου Παππά, Εκδόσεις "Διόσκουροι - Αθήνα. (Αχρονολόγητο)