Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018

Ο Υ π ά ν θ ρ ω π ο ς





Ο  Υ π ά ν θ ρ ω π ο ς 

Του Σωκράτη Γερ. Μελισσαράτου 


Οι dromoi logotexnias, δημοσιεύουν τη βιβλιοκριτική της Φιλολόγου καθηγήτριας κ. Ελένης Μπίκα - Τσώλη για την Ποιητική Σύνθεση "Ο Υπάνθρωπος" του ποιητή και στοχαστή Σωκράτη Γερ. Μελισσαράτου.


Γράφει η Ελένη Μπίκα - Τσώλη 
(Φιλόλογος καθηγήτρια) 

        Ποίηση οντολογική, υπαρξιακή, μαχητική, ρωμαλέα. Διασχίζει τα ατέρμονα ουράνια με ένα αιχμηρό βεληνεκές κατευθυνόμενη σαν σάρισα στην καρδιά των αδίστακτων Δυναστών. 

      Ο ποιητής νους ταξιδευτής ελεύθερος του χθες, του σήμερα, του αύριο, αναζητεί το μυστικό του Κόσμου, φαντάζει στο ξέφωτο της αυγής, στην απεραντοσύνη των άστρων και χάνεται σε πέπλα ουράνια, αραχνοΰφαντα. Βλέπει και θλίβεται εικόνες παραστατικές από πολιτείες σκοτεινές, αμίλητες, κατεστραμμένες που καπνίζουν μέσα από τα συντρίμμια τους φορτωμένες ψυχές αθώων. Κι αλλού άνθρωποι σκυφτοί, θλιμμένοι, οδύρονται και θρηνούν. Αίμα παντού και μωρά αιμόφυρτα. Οι αιμοσταγείς αιμοπότες ούτε κι αυτά λυπήθηκαν. Κι ο ποιητής Μελισσαράτος αγανάκτησε και για μια ακόμη φορά με την ελεγκτική του πένα διεμαρτυρήθη έντονα και φώναξε δυνατά: 

«Δυνάστες Αδίστακτοι 
                       της Δημιουργίας παραφωνία… 
                                                      Δυνάστες Ανάλγητοι!» 
        Μακελάρηδες τί νομίζετε πως είστε! 
Ένα παιχνίδι της φύσης είστε που περιφέρεστε διαρκώς σ’ ένα σύννεφο που σκεπάζει το φως. Και σεις θα καείτε, θα λιώσετε, εξατμιστείτε, εκεί όπου δεν υπάρχει επιστροφή. Σας περιμένει ο ουράνιος θόλος με σακίδιο φορτωμένο γεμάτο νεκρές ψυχές με ανεκπλήρωτα όνειρα νέων ανθρώπων. 
Γράψε ψυχή μου τις ουρανόδενδρες ιδέες, οράματα ελεύθερων πνευμάτων για μια νέα γέννα συμπαντικής αγάπης που δεν χωρούν οι μακελάρηδες και κυριαρχεί η γνώση και η Σοφία. 
       Ο ποιητής ευαίσθητος δεν αντέχει τα συμβαίνοντα επαναστατεί. Η πένα του εξοργίζεται, δεν ανέχεται την πνευματική εκμετάλλευση από εκείνους που θέλουν να καθηλώσουν την ανθρώπινη βούληση. Γράφει στίχους που οδηγούν στο υπερπέραν.. 
«Οι Δυνάστες η Κόλαση  
                           Οι Λαοί ο Παράδεισος!» καταλήγει. 

       Αγωνίζεται να ελευθερώσει συνειδήσεις ναρκωμένες για να αντιληφθούν το πώς, που και γιατί κατευθύνουν στον αφανισμό την ορθή σκέψη, τουτέστιν τον πνευματικό ενταφιασμό. 

Εύγε φιλόσοφε Μελισσαράτε, 
που τη σοφία σου, σοφά την εναπόθεσες επάνω σε σμιλεμένους, ποιοτικούς στίχους φωτοφόρους για να φωτίζουν τους επιπόλαιους να μην παρασύρονται στην κάθε προκλητική εκμαύλιση των κρατούντων οργανωμένων κατεστημένων που τον θέλουν Υπάνθρωπο, αλλά να αισθάνονται το εσωτερικό ουράνιο ύψος τους, την ελευθερία τους. 

Άξιος Σωκράτη Μελισσαράτε! 

Άξιος αγωνιστής 
«Του Ωραίου, του Μεγάλου 
και του Αληθινού». 

Ελένη Μπίκα - Τσώλη

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου