Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018

Mona Lisa





Leonardo da Vinci 
(Λεονάρντο ντα Βίντσι)
"Η  Μεγαλοφυΐα"

    Ο Leonardo da Vinci (Λεονάρντο ντα Βίντσι), που ολόκληρο το όνομά του ήταν leonardo di ser Piero da Vinci, γεννήθηκε στο Vinci της Ιταλίας το 1452  και απεβίωσε το 1519 στο Clos Lucé της Γαλλίας κοντά στο ανάκτορο του βασιλιά  Φραγκίσκου Α΄. Αρχικά εργάστηκε στο εργαστήρι του ζωγράφου Βερόκιο από τη Φλωρεντία Ακολούθως ταξίδεψε και εργάσθηκε στο Μιλάνο και στη Ρώμη.                    

                Ο Leonardo da Vinci                                       
Ήταν μια Οικουμενική Προσωπικότητα - Μεγαλοφυΐα, που ενδιαφερόταν εκτός από τη Ζωγραφική και για πολλά άλλα θέματα. Ήταν Γλύπτης, Αρχιτέκτων, ερευνητής, εφευρέτης, μηχανικός και επιστήμονας. Παρατηρούσε τα πάντα όπως τις καταιγίδες και τις πλημμύρες. Μεγάλο ενδιαφέρον έδειξε για την εξέλιξη του εμβρύου μέσα στα σπλάχνα της μητέρας. Ήταν ο "Homo Universalis".
Εδώ παρουσιάζεται ένας από τους πιο διάσημους πίνακές του  "Mona Lisa" ή  "Gioconda". 


                                                         "Mona Lisa" ή "Giokonda"

      Αναφέρονται μερικά από τα έργα τού μεγάλου Ιταλού ζωγράφου της Αναγέννησης όπως, "Mona Lisa" ή "Gioconda", στην Ελληνική "Τζιοκόντα", (Παρίσι, Μουσείο Λούβρου), "Η Παναγία των Βράχων" (Παρίσι, Μουσείο Λούβρου), "Αυτοπροσωπογραφία" (;) Σχέδιο. (Τορίνο, Βασιλικό Ανάκτορο. Περίπου στο 1512), "Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου" (1472 με 1475), "Σπουδή αλόγων". (Σχέδιο 1504 περ. Ουίνδσορ, Βασιλική Βιβλιοθήκη),  "Σπουδή εμβρίου" (Γύρω στο 1512. Ουίνδσορ, Βασιλική Βιβλιοθήκη), "Η Κυρία με την ερμίνα" (1490), "Η Βάπτιση του Χριστού" (1475), "Σαλβαντόρ Μούντι" - Σωτήρας του Κόσμου (1490), "Μυστικός Δείπνος" (1498) κ. α.

Leonardo da Vinci    (Λεονάρντο ντα Βίντσι)


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου