Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018

Η καλλιτέχνιδα των εκατό προσώπων








PAWEł KRUPKA

 Małgorzata Budzyńska

Η καλλιτέχνιδα των εκατό προσώπων


Γράφει ο  Paweł Krupka (Πάβεου Κρούπκα)

Ζούμε σε μια εποχή όλο και πιο στενής εξειδίκευσης σε όλους τούς κλάδους και τομείς της ζωής: στην επιστήμη, στην τεχνολογία, στον αθλητισμό, επίσης και στα γράμματα και στις τέχνες. Επομένως μας ξαφνιάζει όλο και περισσότερον όταν ένας πνευματικός άνθρωπος ξεχωρίζει σε πολλές και διάφορες λογοτεχνικές ή καλλιτεχνικές δραστηριότητες. Στην προηγούμενη δεκαετία η νέα συγγραφεύς από την Βαρσοβία Małgorzata Budzyńska (Μαουγκοζάτα Μπουτζίνσκα) έγινε πολύ δημοφιλής. Η σειρά μυθιστορημάτων με πρωταγωνίστρια την Ala Makota (Άλα Μακότα), μαθήτρια λυκείου, κέρδισε μεγάλη επιτυχία ανάμεσα στο νεανικό κοινό της Πολωνίας. Χιλιάδες κορίτσια περίμεναν ανυπόμονα νέες εκδόσεις να μάθουν όλο και πιο γοητευτικές περιπέτειες της αγαπημένης πρωταγωνίστριάς τους. Αν και τα βιβλία της σειράς δεν έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά, η φήμη της Πολωνίδας συγγραφέως έφτασε μέχρι την Ελλάδα.

Τα τελευταία χρόνια, όμως, η κατάσταση της αγοράς του βιβλίου άλλαξε, οι πωλήσεις έπεσαν σημαντικά κι η συγγραφεύς, οι οποία δεν έχει περιοριστεί στο μυθιστόρημα μα είχε ασχοληθεί από πάντα με σύντομες λογοτεχνικές μορφές, μερικές φορές κοντινές στην σημερινή ποίηση, αποφάσισε να στραφεί προς τις εικαστικές τέχνες. Άρχισε να γυρίζει ντοκιμαντέρ και καλλιτεχνικές ταινίες μικρού μήκους. Έγινε η ακούραστη ρεπόρτερ της Ένωσης Πολωνών Λογοτεχνών και εκατοντάδες εγγραφές από τα φεστιβάλ ποιήσεως και διάφορες λογοτεχνικές εκδηλώσεις παραγωγής της Μπουτζίνσκα βρίσκονται σήμερα στο ιντερνέτ. Ταυτόχρονα η Μαουγκοζάτα η οποία από νεαρή ηλικία είχε πάθος για την ζωγραφική αφιερώθηκε στην αφίσα και στις γραφικές τέχνες. Και σχεδόν αμέσως απέκτησε επιτυχία. Τα έργα της αφιερωμένα στα πυρηνικά ατυχήματα του Τσερνόμπιλ και της Φουκουσίμας έχουν βραβευθεί στις διεθνές εκθέσεις στην Ρωσία, στην Ιαπωνία και στην Κορέα.


Για την καλλιτέχνιδα έχει αρχίσει μια περίοδος έντονης διεθνούς συνεργασίας. Στα πρόσφατα χρόνια έκανε μακρόχρονα ταξίδια στην Κίνα και στις ΗΠΑ και ανάπτυξε σχέσεις με τα καλλιτεχνικά και λογοτεχνικά κυκλώματα των άλλων ηπείρων. Τα έργα της έχουν εκτεθεί στην Ινδία και σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Η καλλιτέχνιδα εφαρμόζει στην παραγωγή τις πιο προχωρημένες ψηφιακές τεχνολογίες με χρήση των οποίων μεταμορφώνει τα φυσιολογικά στοιχεία αποκτημένα μέσω φωτογραφίας ή ζωγραφικής. Κι όμως δεν έχει πέσει στην παγίδα της τεχνολογίας όπως πολλοί συνάδελφοι ούτε παραμένει αιχμάλωτη του ψηφιακού κόσμου. Βάση των έργων της μένει πάντα η φυσιολογική ανθρώπινη φαντασία η οποία πηγάζει στις αισθησιακές και πνευματικές εντυπώσεις. Η Μπουτζίνσκα έχει την σπάνια ικανότητα να πιάσει την ανθρώπινη εμπειρία της στιγμής και να την μετατρέψει σε ελεύθερη και αυθόρμητη καλλιτεχνική έκφραση. Αυτό είναι ίσως το μυστικό της παγκόσμιας επιτυχίας της. Η καλλιτέχνιδα είναι, δηλαδή, σε θέση να επικοινωνεί με ανοιχτόν τρόπον ο οποίος δεν φορτίζεται με κώδικες τοπικών παραδόσεων και άλλων πνευματικών περιορισμών.

Η Μαουγκοζάτα Μπουτζίνσκα είναι σίγουρα μια καλλιτέχνιδα της εποχής μας η οποία εμπνέεται φανερά από τον σημερινό κόσμο της παγκοσμιοποιήσεως, δεν έχει χάσει όμως την φυσιολογική ευαισθησία την οποία ο ψευδοπολιτισμός της ίδιας παγκοσμιοποιήσεως καταστρέφει στον άνθρωπο. Έχει μείνει πιστή στις παντοτινές αξίες της ανθρωπότητος, την λατρεία της φύσεως, της οικογένειας και της ηθικής. Αυτές οι αξίες της προσφέρουν την ικανότητα να δημιουργεί έργα που αρέσουν, γοητεύουν και πείθουν το κοινό κάθε ηλικίας και κάθε ιθαγενείας. Ανεξάρτητα αν πρόκειται για γράμματα ή εικαστικές τέχνες.                                                                                                                                
   Paweł Krupka (Πάβεου Κρούπκα)                                                                 
...........................................................................................................................................................
Εικαστικά έργα της Μαουγκοζάτας Μπουτζίνσκα:

1. Δέντρο του αλφαβήτου
2. Αποχαιρετισμός της ζωής
3. Στον λευκό τοίχο

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου